Blogg

En sorgens dag.

2018-09-12 23:23

Hej

Jag ska försöka att berätta om vad som hänt med Nova. Tyvärr fick jag låta henne somna in idag. Ett tufft och jobbigt beslut.

Det hela började några veckor innan löp. Nova har alltid varit lite "kissig" vid löpen. Så att hon började småkissa flera gånger när vi var ute var inget jag tänkte så mycket på. Det skedde över en natt. Från att kissa "normalt" till att kissa flera gånger under den tid hon var ute. 

Eftersom Tosca och Nitra löpte både två som förmodade jag att Nova också var på väg in i löp. Hon visade alla de tecken som hon brukade uppvisa vid de andra löpen.

Men detta fortsatte och hon började även att kissa inne. Det har hon inte gjort sedan hon var valp. Så den 27/8 var vi till veterinären för att kolla upp henne. Alla sorters olika prov togs. Röntgen av magen gjordes också. Inget prov visade något som var fel förutom att ph-värdet på urinen var fel och för många vita blodkroppar (om jag inte minns fel).. Men det visade inte urinvägsinfektion på snabbtestet. Så det skickades på odling. 

Veterinären skrev ut antibiotika för att vara säker på att vi börjat behandla inför en uvi ändå. Svaret på provet kom tillbaka och det visade fortfarande inte uvi. Men det visade att hon hade e-koli bakterier i urinen. Annan antibiotika sattes in då den vi fick först inte tog den bakterien. 

Efter en kur med den på 10 dagar var hon inte bättre med att kissa. Hon kunde kissa 5 gånger på 10 minuter. Och de sista dagarna så tog hon i såpass när hon kissade så hon "bajsade på sig". Det kändes väldigt olustigt. 

Jag ringde veterinären i måndags igen och fick då ytterligare en kur med antibiotika utskriven så hon inte skulle vara utan medicin fram tills vi fick komma in idag för att ultraljuda magen. 

Vi åkte in och klumpen i magen sa mig att detta kommer inte att gå bra. Sa till min sambo att "Om de hittar något fel som inte går att bota får hon somna in direkt." Grymt kanske ni tycker men jag ville inte låta henne lida mer än hon gjort nu under tiden detta hållit på. 

Vi fick komma in direkt och ultraljud gjordes. 

Tyvärr så visade det sig att Nova hade en tumör i urinblåsan och att njuren inte såg bra ut. Då det inte går att operera bort tumörer i urinblåsan och när de sitter där så är det tyvärr ofta inga snälla tumörer. Och med det att det gått från att "bara" kissa till att bajsa ner sig när hon kissar gått på bara några dagar visar att den växt och klämde på även för avföringen. 

Jag fick ta med henne hem och bestämma mig för hur jag ville göra. Men att behöva veta vad det är och bara gå och vänta på att hon skulle bli mycket sämre kändes inte rätt. 

Det hade absolut inte varit snällt mot Nova. 

Jag bestämde då att hon skulle få slippa ifrån och somna in innan det gått för långt. Hon skulle inte behöva lida. Veterinären var mycket bra och ärlig i detta. Hon stöttade mig i mitt beslut och de gjorde iordning ett rum direkt där vi fick vara ifred. 

Nova somnade in i lugn och ro med matte sittande bredvid henne på golvet. 

Hon gav mig 9,5 år. Föddes i min första kull efter Inka. Hon var speciell redan från det att hon föddes. Nova var valpen jag inte orkade att sälja. Hon var bortskämd och ouppfostrad men en liten stjärna för mig. 

       

"SWEET DREAMS NOVA"

        41593632_10156062768089888_4510067568945397760_o

 


Backamo

2018-08-28 16:28

Hej allihop.

Nu har vi kört på ytterligare en utställning. Nitra gjorde debut i Juniorklass!

Den debuten kunde inte ha gått bättre tror jag, jo i och för sig så hade en placering i finalen "Dagens Bästa Junior" varit grädden på moset. Väldigt många juniorhundar så det var inget lätt val för domaren. Vi klarade oss igenom första gallringen som gjordes grupp för grupp. Vi och en Old English Shepdog blev kvar av juniorerna i grupp 1.  Men i andra gallringen fick vi kliva ut ur ringen. Det gjorde inte ett dugg då jag var väldigt nöjd och glad över Nitra's resultat ändå. 

Vi var tre stycken med tikar i juniorklassen som trotsade regnet och visade upp våra fina tjejer. Alla tre fick Excellent. När domaren sedan placerade dem i konkurransen fick Nitra stå på första plats. Och inte nog med det, hon fick även ett CK.   

Så då fick vi gå in i ringen igen mot en juniortik och två tikar från öppenklassen (tror jag) för att tävla om "Bästa tik". Vi fick då ställa oss på en andra plats med Reserv Cert!!  Kan säga att då var det inte långt till tårarna, de av glädje naturligtvis. 

Så när den konkurransen var över gick vi till tältet, Nitra fick lite mat, av med kavaj och utställningskopplet for ner i ryggsäcken. Vänder mig om och fick se att det stod en dam i ringen med en hane. Hörde då att de ropade upp Nitra's nummer. HJÄLP! Vi skulle visst in i ringen en gång till!! Bästa Junior skulle ju utses. Och kan ni gissa vad som hände? Det kan ni nog. NITRA BLEV BÄSTA JUNIOR också!!! Matte höll ju på att svimma. 

Naturligtvis var vi ju tvungna att köpa alla rosetter vi kunde få. Och den största storleken också. Reserv Certet fick vi gratis och det fanns bara i en storlek så den rosetten ser väldigt liten ut i jämförelse med de andra. 

Ett foto på Nitra med alla rosetterna var vi ju tvungna att ta när vi kom hem.

           40126096_10154906591777537_8328878216232042496_n

Alltså vilken dag vi fick!! Och med tanke på att vi kunde ha missat allt detta om det inte vore för att Annika Hammar, Ripplings Kennel, ställde upp med övernattning och skjuts fram och tillbaka till Backamo. 

Nu får vi se om det blir någon mer utställning innan året är slut eller om vi väntar till nästa år. 

 

 


Längesedan nu.

2018-08-19 19:51

Hej.

Nu var det längesedan som det blev uppdaterat här på hemsidan. Varit lite mycket runt omkring så har inte haft en tanke på att gå in här och skriva alls.

Men nu ska det komma in lite nytt. 

Vi har fram tills idag varit iväg på 8 utställningar med Nitra. Fina kritiker så gott som varje gång. Vi har fått stå tillbaka några gånger för syster Nikki som också är en liten snygging. 

Men hur det gått för Nitra kan ni ju läsa mer om på hennes sidor här på hemsidan. Kritiker ligger också ute. 


Utställning nr:3

2018-05-12 21:17

Då har vi avverkat utställning nr:3 med Nitra idag. 

Svenska Welsh Corgi Klubben hade sin utställning i Falköping så vi anmälde dit och åkte iväg. Startade kl. 04:00 hemifrån. Blev några timmar i bilen. 

Nitra sover hela tiden i bilen så det är lugnt. Hade ju naturligtvis rastningspauser efter vägen. 

Nåväl, väl på plats så visade det sig att Nitra var ensam pembroke i valpklass 4-6 månader. Ett HP fick vi där i enskilda bedömningen. 

Sedan så var det bara att vänta in valpklass 6-9 månader och att den skulle bli klar. I den klassen var det 4 stycken hanar och 1 tik. Två av hanarna fick HP och så även tiken. 

När deras bedömning var klar så blev det då dags för BIR och BIM. De slog ihop de två valpklasserna till den bedömningen. Så det var 4 valpar in i BIR/BIM. Nitra som går 4-6 och tre stycken från 6-9 . 

Jag var så säker på att de som var lite äldre skulle ta de placeringarna så jag blev faktiskt väldigt paff när domare Nils Molin satte Nitra som BIR! Ärligt alltså! Det trodde jag ju aldrig! 

DSC02233 (1)

Sist men inte minst så skulle hon ju tillbaka in i valp BIS mot en cardiganvalp. Där fick vi stå tillbaka och fick nöja oss med BIS-2 idag. 

DSC02261

Men men , jag klagar absolut inte. 

Jag är väldigt nöjd med dagen. Många som kom fram och pratade. Flera som hade Nitra som favorit där idag och det var verkligen kul att höra. Visst var det cardigan människor som sa det men det spelar ingen roll. Det var trevligt runt ringen trots att man är "nybörjare" inom rasen så pratade de med mig. 

Det som jag höll varmast om hjärtat idag var ändå en mor med tre barn som vi mötte på en av rastningsrundorna. De tyckte att hon hade så fin färg, en sådan ville de ha. Det var verkligen ett hjärteknipande möte då dottern nästan började gråta när hon fick hälsa på Nitra. 

Nitra charmar alla. 

Nu ska jag försöka lägga in kritiken från dagen. 


Premiär med Nitra.

2018-05-07 14:17

Hej svejs allihop.

Ja ni som inte tröttnat på att gå in här och kolla om det hänt något nytt.         

Nu äntligen börjar det att röra på sig lite med hunderiet. Den här helgen (5-6 maj) har vi varit iväg på utställningar med Nitra. Lördagen den 5/5 var vi i Forshaga och den 6/5 var vi på Backamo. Man funderade väl lite på hur Nitra skulle reagera och hur hon skulle sköta sig. Kan ju erkänna att det inte varit mycket till träning inför utställningarna med henne. Så gissa om jag blev både snopen och lite stolt över min lilla röda när hon knallade på i ytställningskopplet och stod fint framför domaren. Det var som om hon aldrig gjort något annat. 

Hon skötte sig så fint och charmade domaren rejält i Forshaga. Så fint så att hon blev grupp 1 och BIS-3. Och vilken kritik sen! Den var otroligt bra. Så gissa om det var en stolt matte som åkte hem den dagen. 

31912137_10155775625984888_4624327812281532416_o

Backamo då? Jo då. Hon skötte sig lika bra den här dagen. Grupp 1 och BIS-4 idag. Det märktes mer då att hon var trött och sliten. Blev en lång dag. Men ändå suveränt bra att komma med i BIS:et. Så jag klagar verkligen inte. Vilken liten pärla jag fått. 

31960689_10155777970504888_6018721767068008448_o (1)

Nu den här helgen som kommer ska vi åka till Falköping och ställa på SWCK's utställning. Det ska bli spännande att se hur hon kommer att stå sig på en rasspecial. Det kan ändra sig fort från alla lovord till att det inte är så bra från domare till domare. Det är lite spännande faktiskt att få veta vad de tycker om eller inte tycker om. 

Kritikerna hittar ni på Nitra's sida.   


Bildspel

Bildspel