Blogg

En sorgens dag.

2018-09-12 23:23

Hej

Jag ska försöka att berätta om vad som hänt med Nova. Tyvärr fick jag låta henne somna in idag. Ett tufft och jobbigt beslut.

Det hela började några veckor innan löp. Nova har alltid varit lite "kissig" vid löpen. Så att hon började småkissa flera gånger när vi var ute var inget jag tänkte så mycket på. Det skedde över en natt. Från att kissa "normalt" till att kissa flera gånger under den tid hon var ute. 

Eftersom Tosca och Nitra löpte både två som förmodade jag att Nova också var på väg in i löp. Hon visade alla de tecken som hon brukade uppvisa vid de andra löpen.

Men detta fortsatte och hon började även att kissa inne. Det har hon inte gjort sedan hon var valp. Så den 27/8 var vi till veterinären för att kolla upp henne. Alla sorters olika prov togs. Röntgen av magen gjordes också. Inget prov visade något som var fel förutom att ph-värdet på urinen var fel och för många vita blodkroppar (om jag inte minns fel).. Men det visade inte urinvägsinfektion på snabbtestet. Så det skickades på odling. 

Veterinären skrev ut antibiotika för att vara säker på att vi börjat behandla inför en uvi ändå. Svaret på provet kom tillbaka och det visade fortfarande inte uvi. Men det visade att hon hade e-koli bakterier i urinen. Annan antibiotika sattes in då den vi fick först inte tog den bakterien. 

Efter en kur med den på 10 dagar var hon inte bättre med att kissa. Hon kunde kissa 5 gånger på 10 minuter. Och de sista dagarna så tog hon i såpass när hon kissade så hon "bajsade på sig". Det kändes väldigt olustigt. 

Jag ringde veterinären i måndags igen och fick då ytterligare en kur med antibiotika utskriven så hon inte skulle vara utan medicin fram tills vi fick komma in idag för att ultraljuda magen. 

Vi åkte in och klumpen i magen sa mig att detta kommer inte att gå bra. Sa till min sambo att "Om de hittar något fel som inte går att bota får hon somna in direkt." Grymt kanske ni tycker men jag ville inte låta henne lida mer än hon gjort nu under tiden detta hållit på. 

Vi fick komma in direkt och ultraljud gjordes. 

Tyvärr så visade det sig att Nova hade en tumör i urinblåsan och att njuren inte såg bra ut. Då det inte går att operera bort tumörer i urinblåsan och när de sitter där så är det tyvärr ofta inga snälla tumörer. Och med det att det gått från att "bara" kissa till att bajsa ner sig när hon kissar gått på bara några dagar visar att den växt och klämde på även för avföringen. 

Jag fick ta med henne hem och bestämma mig för hur jag ville göra. Men att behöva veta vad det är och bara gå och vänta på att hon skulle bli mycket sämre kändes inte rätt. 

Det hade absolut inte varit snällt mot Nova. 

Jag bestämde då att hon skulle få slippa ifrån och somna in innan det gått för långt. Hon skulle inte behöva lida. Veterinären var mycket bra och ärlig i detta. Hon stöttade mig i mitt beslut och de gjorde iordning ett rum direkt där vi fick vara ifred. 

Nova somnade in i lugn och ro med matte sittande bredvid henne på golvet. 

Hon gav mig 9,5 år. Föddes i min första kull efter Inka. Hon var speciell redan från det att hon föddes. Nova var valpen jag inte orkade att sälja. Hon var bortskämd och ouppfostrad men en liten stjärna för mig. 

       

"SWEET DREAMS NOVA"

        41593632_10156062768089888_4510067568945397760_o

 

Bildspel

Bildspel